University of California, Santa Cruz Cowell Student Health Center

2011

This entirely student-funded building has set an example of responsible growth on the UCSC Campus. It has provided excellent educational tools for Student, Staff, and visitors alike through construction and completion and offers a healthier environment to visit and to work in.

—Josephine Ortega, University of California Santa Cruz Project Manager

LEED Gold
2011 Excellence in Structural Engineering - Award of Merit in Sustainable Design
2011 San Jose/ Silicon Valley Business Journal - Green Project of the Year, Public


The new Cowell Student Health Center aligns with the overall environmental goals of the University by supporting the health and well being of the student population, staff, its forested site, and the environment. The renovation and expansion project was undertaken to support student health care delivery for the growing student body. Careful planning was required to incorporate all of the programmatic and seismic upgrade requirements, minimize the site impact, and allow uninterrupted health care services to continue in the building during construction. The project consists of a renovated three-story, 23,619 SF, U-shaped structure and a new, 11,020 SF wing. The addition is connected to a new two story lobby at the east end of the existing building via a covered walkway. Siting the addition as a separate structure accessed via a bridge, allowed most of the existing trees to be preserved and enclosed the existing courtyard which is dominated by a grove of mature redwoods. This is the first LEED Gold Building at UCSC.

Projects

©2008 Hawley Peterson Snyder - Site by SKAGGS